Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

Srbija je nakon godina iščekivanja dobila prva domaćinstva koja imaju zvaničan status kupca-proizvođača ili prozjumera (eng. prosumer od producer i consumer), što znači da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima. Miloš Lončar, mašinski inženjer iz zemunskog naselja Altina, ispričao je za Balkan Green Energy News kako mu se ostvario desetogodišnji san da sam proizvodi energiju koju troši.

Građani i privreda su godinama unazad bili zainteresovani da sami proizvode energiju koju troše i tako smanje račune za električnu energiju, ali i doprinesu smanjenju zagađenja vazduha i emisija ugljen-dioksida. Ali, to nije bilo moguće jer je postojeći pravni okvir bio komplikovan i destimulišući, a nadležni u Vladi Srbije i državnim energetskim preduzećima bez volje da to promene.

Sve se preokrenulo prošle godine donošenjem novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmenama Zakona o energetici, a zatim i usvajanjem Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača i forumulisanjem modela ugovora za prozjumere. Uz sve to uvedene su i subvencije za solarne panele.

Status prozjumera omogućava da se višak proizvedene enegije tokom leta „skladišti“ kod EPS-a, a da se povuče zimi kada je proizvodnj u panelima manja

Status prozjumera znači da domaćinstva, firme i stambene zajednice mogu da proizvode električnu energiju u elektranama koje instaliraju i da u trenucima kada proizvode više nego što im je potrebno taj višak mogu da predaju EPS-u, a kada proizvode manje nego što im je potrebno da taj manjak povuku od EPS-a.

U suštini, proizvodnja za sopstvenu potrošnju je tehnički i dosad bila moguća, ali nije bilo moguće tu energiju predavati EPS-u. Kod solarnih panela je to važno jer više proizvode leti nego zimi, pa sa statusom prozjumera energija može da se „skladišti“ leti u EPS-u, a onda povuče zimi. Presek se pravi na 12 meseci: ako je prozjumer povukao od EPS-a više energije nego što je predao plaća tu razliku, a u obrnutoj situaciji EPS zadržava višak.

Inače, trenutno u registru ima 13 prozjumera: po tri su u Zemunu i Kovačici, dva u Sremskoj Mitrovici i po jedan u Negotinu, Zaječaru, Raški, Rumi i Staroj Pazovi. Pre ovih domaćinstava Gruner Serbia postao je prvi prozjumer među firmama.

Miloš Lončar: desetogodišnji san se ostvario

Miloš Lončar, mašinski inženjer, prvi je upisan u registar prozjumera u sektoru domaćinstva. Stambeno pitanje je nedavno rešio gradnjom kuće u zemunskom naselju Altina, i odlučio se da objekat bude maksimalno energetski efikasan, sa toplotnom pumpom, centralnim bojlerom i solarnim panelima.

Miloš kaže da je već dugo vremena zagovornik obnovljivih izvora energije, pa je ovo bio logičan potez.

„Hteo sam to da uradim pre desetak godina, ali tada su postojale brojne prepreke, to su mogla da urade samo pravna lica, a dobijanje tehničkih uslova od EPS-a bila je nemoguća misija”, priča Lončar za Balkan Green Energy News.

Cela procedura može da se završi mejlom

Neke od prepreka hteo je da preskoči instaliranjem sistema za baterijom, a onda su prošle godine usvojeni novi propisi. Istina, kako kaže, prošlo je vreme od kada su nadležni rekli da može da se postane prozjumer, dok se to stvarno nije moglo.

„Najveći problem je bio dobiti od EPS-a tehničke uslove za kućnu instalaciju, to je trajalo oko šest meseci, ali sada sve ide brže, ipak su to bili prvi koraci za sve: mene, EPS, Elektrodistribuciju Srbije (EDS) i izvođače. Svi smo se učili. Kad sam to dobio onda je sve ostalo završeno za mesec dana. Na drugoj strani, radovi u kući trajali su oko nedelju dana”, kaže Lončar.

Miloš naglašava da procedura nije utabana, da građani moraju da se interesuju i da budu aktivni. Prijatno je iznenađen što sve može da se završi mejlom, nema odlaska na šalter.

Solarni paneli će proizvesti dovoljno struje da pokrije sopstvenu potrošnju

Vraćanje investicije od oko 9.000 evra, kako kaže, očekuje za sedam do deset godina. Od 5. maja do danas u solarnim panelima snage 5 kW proizveo je oko 250 kilovat-sati (kWh). Očekuje da mu prosečna potrošnja bude oko 500 kWh, a proizvodnja 700-900 kWh, pa bi na godišnjem nivou trebalo da pokrije sve svoje potrebe i da ima višak.

„Super je što sada možemo da instaliramo solarne panele, ali bi trebalo razmišljati da se omogući da i višak nekako prodamo, EPS-u ili nekom drugom, a ne da im ga poklanjamo“, ističe on.

Miloš poručuje svima koji su zainteresovani da instaliraju solarne panele da vode računa da sistem koji postave bude u skladu sa njihovom potrošnjom jer je sa većom snagom veća i investicija, a nema koristi od proizvodnje koja je na godišnjem nivou veća od potrošnje. Zato je, kako kaže, važno angažovati sertifikovanog i dobrog izvođača, što je u njegovom slučaju bio Telefon Inženjering.

Ana Džokić: odlično, ali i dalje je procedura komplikovana

Arhitekta iz Beograda Ana Džokić, je jedan od pionira borbe za demokratizaciju energetike i omogućavanje građanima da na jednostavan način sami proizvode zelenu energiju za svoje potrebe. Još od 2016. godine ona pokušava da dobije status prozjumera.

„Odlično je da smo konačno dobili prozjumere u sektoru domaćinstva. Potrajalo je, eto više od godinu dana od donošenja Zakona o obnovljivim izvorima energije“, ističe Džokić, koja je i jedan od osnivača energetske zadruge Elektropionir.

Trebaće nam još jedna runda „racionalizacije“ procedure

Ipak, kako ističe, procedura za dobijanje statusa kupca-proizvođača je i dalje nepotrebno komplikovana. Iako je nazvana „pojednostavljena“, i dalje ima dosta formulara. „Sada, kada su konačno prvi prozjumeri prošli kroz ovaj proces, meni se već čini jasnim da će nam trebati još jedna runda „racionalizacije“ procedure kako bi stvar zaživela u mnogom većoj razmeri, kaže ona.

Inače, njena porodica još nije dobila status prozjumera jer su naišli na novu prepreku. Naime, kako se porodična kuća tri stana tretira kao stambena zajednica, za njih je procedura drugačija. Tačnije, kako kaže, procedura za stambene zajednice još nije pripremljena.

„Svako domaćinstvo sa više od dva stana se računa kao stambena zajednica, što je prepreka za male porodične zgrade i domaćinstva, sa više stanova ili brojila“, dodaje ona.

Vest je preuzeta sa web portala : https://balkangreenenergynews.com