Bespovratna finansijska sredstva namenjena poljoprivredi u saradnji sa Svetskom bankom

solarni sistemi

– Prvi Javni poziv –

Prihvatljive vrste investicija, odnosno troškova jesu:

  • pripremni troškovi
  • kapitalne investicije
  • investicije za stručno-tehničku pomoć i trening korisnika za korišćenje bespovratnih sredstava.

Javni poziv obuhvata Program podrške za unapređenje konkurentnosti i jačanje veza unutar tržišnog lanca u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i diversifikacije dohotka u ruralnim područjima. Deo sredstava se odnosi na Investicije vezane za korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti korisnika (korišćenje solarne energije).

Sredstva Programa podrške namenjena su za oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća. Sredstva su namenjena i za nabavku nove opreme i mašina za navodnjavanje u vidu agregata za pokretanje pumpi – pogona na obnovljive izvore energije.

Za ovaj Javni poziv obezbeđena su ukupna sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:

  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetnik;
  • privredno društvo;
  • zemljoradnička zadruga sa najmanje 5 članova (upisanih u Registar kao nosioci/ članovi 5 različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu).

Prebivalište/ sedište lica koja konkurišu za sredstva, kao i mesto investicije moraju biti na teritoriji regiona Beograda, Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije, južne i istočne Srbije.

Bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljivih troškova (uključujući i pripadajuće poreze i doprinose). Preostali iznos od 50% od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova predviđenih poslovnim planom obezbeđuje se na sledeći način:

  •  10% kao sopstveno učešće korisnika i
  • 40% kao kredit poslovnih banaka, sa kojima nadležno ministarstvo ima potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Minimalna vrednost ne sme biti manja od 20.000 evra, dok maksimalna vrednost prihvatljivih troškova ne sme biti veća od 50.000 evra.

Postupak za ostvarivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava pokreće se podnošenjem Prijave za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Javnog poziva za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava. Rok za podnošenje prijave je od 5.maja do 4.juna 2021. godine.

TELEFON INŽENJERING doo – Solarni sistemi za poljoprivredno navodnjavanje

U našoj ponudi možete naći kompletna solarna rešenja za potrebe navodnjavanja u poljoprivredi, koja mogu obezbediti vodosnabdevanje poljoprivrednog zemljišta površine i do 100 ha.

Solarni pokretni agregati (prikolice) – mobilno rešenje za potrebe poljoprivrednog navodnjavanja

Omogućavaju snabdevanje električnom energijom na svim lokacijama gde je to neophodno – mobilno, povoljno i bez zagađenja! Solarni pokretni agregati obezbeđuju struju za pokretanje pumpi za vodu, u sistemima “kap po kap” i prilikom periodičnog navodnjavanja.

Mogu se koristiti kod direktnog napajanja trofaznih i monofaznih asinhronih pumpi snage do 2,2kW. Takođe, u zavisnosti od kapaciteta baterije, koriste se i za napajanje monofaznih pumpi snage do 5 kVA.

Za dodatne informacije pozovite Telefon inženjering doo na 011/316-95-99 ili pišite na office@telefon-inzenjering.co.rs