Održavanje solarnog sistema

Neophodno je održavanje solarnog sistema, pre svega baterija. Neophodno je održavati napunjenost baterija u cilju smanjenja uticaja sulfatizacije na životni vek baterija.

Rolls baterije su baterije s održavanjem. Neophodno je redovno dolivanje isključivo destilovane vode. Kontrolisati nivo tečnosti u baterijama minimum 3 puta godišnje i to u svim ćelijama.

Ćelije MORAJU biti prekrivene tečnošću! U slučaju potrebe doliti ISKLJUČIVO destilovanu vodu.

Destilovana voda se dosipa do nivoa 2 cm- 2,5 cm iznad ćelija (zabranjeno je puniti destilovanu vodu do vrha čepa, pogledajte sliku koja prikazuje nivo tečnosti u baterijama).

Zabranjeno je dosipanje destilovane vode pre prvog punjenja baterija.

Ne dozvoliti da baterije duže vreme budu ispražnjene.

Obezbedite normalne uslove punjenja baterija i u zimskim uslovima (obratite pažnju da solarni paneli zimi proizvode manje energije, jer zimi paneli mogu biti prekriveni snegom).

Baterije treba da se napune do vrha bar jednom u 10 dana. U zimskim uslovima, ukoliko se sistem ne koristi, preporučuje se isključivanje invertora na glavni prekidač u cilju smanjenja samopotrošnje, i, samim tim, dozvoljavanja punjenja baterija.  Ako baterije skidate sa solarnog sistema zimi, napunite baterije. Tako napunjene baterije mogu da budu skladištene do maksimalno 4 meseca. Obratite pažnju na redosled povezivanja sistema.

Baterije je najbolje postaviti u prostorijama koje nisu izložene ekstremnim vrućinama i hladnoćama. Izbegavati smeštaj baterija u tavanskom prostoru.

Jednom godišnje izvršiti vizuelni pregled solarnog sistema. Obratiti pažnju na kontakte i, po potrebi, dotegnuti iste.

 

solarni akumulatori

 

Invertor poseduje ventilator u cilju hlađenja elektronskih komponenti. U zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi invertor i pojave prašine, neophodno je povremeno „izduvati“ prašinu iz invertora pomoću kompresora, a kroz već postojeće otvore na invertoru u zoni ventilatora. Otvaranje invertora može da radi samo stručno lice!

Prljavština na solarnim panelima može da smanji proizvodnju električne energije do 10%. Preporučuje se povremeno čišćenje solarnih panela.  Koliko puta čistiti solarne panele zavisi od sredine u kojoj su paneli instalirani. Paneli u gradskoj sredini su podložniji prljanju usled zagađenog vazduha i taloženja čestica prljavštine. Takođe je poželjno čišćenje panela posle prljavih kiša. Paneli mogu da se očiste vlažnom krpom. Ako se paneli peru vodom onda to uraditi u večernjim ili jutarnjim satima kada paneli nisu zagrejani.

Pažnja – mogućnost pada sa krova, čišćenje panela može da radi samo za to osposobljeno osoblje!

Prilikom čišćenja panela koristiti  zaštitnu opremu.