Ispravan odabir solarnog akumulatora

Životni vek različitih tipova akumulatora

v-odabir-solarnog-akumulatora-2-aSlika prikazuje životni vek različitih tipova baterija. Klasične automobilske baterije, ako se koriste u solarnim sistemima, imaju životni vek oko 200 ciklusa na 50% pražnjenja. AGM želatinske baterije, koje se obično koriste na našem tržištu, imaju oko 600 ciklusa, dok GEL baterije imaju oko 700 ciklusa. Kanadske Rolls baterije serije 4000 imaju 1280 ciklusa što je duplo više od AGM, odnosno GEL baterija. Dakle Rolls baterije će da traju duplo duže. Prilikom odabira baterije za solarne sisteme neophodno je obratiti pažnju na sledeće detalje:
1. Koji je tip baterija i da li proizvođač deklariše baterije za upotrebu u solarnim sistemima?
2. Koji je životni vek baterija, odnosno, koliko ciklusa baterije imaju (uporediti karakteristike različitih baterija)?
3. Koji je kapacitet baterija? Kapacitet baterija se obično označava sa C20 (20 sati pražnjenja). Proizvođači takođe daju i podatke na C10 i C100. Tako npr. ako je kapacitet baterije 100Ah na C20, na C100 može da bude i 150Ah. Dakle, izuzetno je bitno proveriti kako prozvođač, odnosno prodavac, deklariše bateriju. Baterija na 12V u proseku je teška oko 0,3kg po Ah na C20. Ako je njena težina značajno manja, kapacitet je dat na C100.
4. Garancija na baterije.
5. Ko je prizvođač baterija, da li je u pitanju renomirana kompanija? Ako su baterije proizvedene u Evropi potrebno je da imaju EUR – 1 obrazac.

v-odabir-solarnog-akumulatora-2Telefon inženjering je distributer Kanadske firme Rolls za područje Srbije. Rolls je najpoznatiji svetski brend u proizvodnji solarnih baterija. Rolls baterije su proizvedene u Kanadi.Kompanija je osnovana 1935 godine. Odlikuju se vrhunskim kvalitetom izrade I predstavljaju jedne od najpouzdanijih baterija na tržištu. Poznate su po velikom broju ciklusa, imaju najdeblje ploče u industriji akumulatora, te dupli zid kutije. Svaka ćelija je zatvorena u unutrašnjoj ambalaži.
Ćelije su zatim zaštićene spoljašnjom ambalažom od polietilena visoke gustine. Imaju duplo izolovane pozitivne ploče. Prvi sloj su guste staklene niti, a drugi sloj je polietilenski. Ovo omogućava više prostora za elektrolit na vrhu baterije što produžava period za dopunu elektrolita. Dupla konstrukcija kutije od polietilena visoke gustine I jedinstveni dizajn ploča “resistox” daju očekivani životni vek koji je među najdužim u industriji baterija.