Milijarde evra investicija za proizvodnju električne energije

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio da u narednih pet godina u Srbiji očekuje nekoliko milijardi evra investicija u izgradnju pogona za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.
Škundrić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije kazao da bi dve male hidrocentrale trebalo da budu završene do kraja godine i dodao da je izdato još 10 dozvola za hidroelektrane i šest dozvola za izgradnju vetroparkova kapaciteta 1.000 megavata.
Očekuje se da investitori počnu realizaciju tih ulaganja, pošto dozvole mogu da im budu oduzete ukoliko ne počnu da grade u roku od dve godine, dodao je Škundrić.
On je rekao da Srbija ima značajan potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koji je godišnje ekvivaletan potrošnji 4,3 miliona tona nafte, od čega je 63 odsto iz biomase, a po 14 odsto iz potencijala vode i sunca.
Ministar je naveo da je Vlada Srbije današnjim usvajanjem izmena Stretegije energetike od 2007. do 2012. godine i usvajanjem uredbe o podsticija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora zaokružila pravni okvir za razvoj te oblasti i saradnju sa zemljama regiona.
Škundrić je kazao da je prema Uredbi Elektroprivreda Srbije dužna da struju proizvdenu iz obnovljivih izvora otkupljuje po višim garantovanim cenama koje je odredila Vlada.
“Objektivno je predviđeno da u narednih nekoliko godina povlašćeni otkup struje ne može da utiče na povećanje cene električne struje u Srbiji više od 0,3 odsto”, rekao je ministar energetike.
Prema uredbi koju je usvojila Vlada Srbije, garantovane cene po kilovatčasu električne energije dobijene iz obnovljivih izvora kretaće se od 7,8 do 23 evrocenta, u roku od 12 godina od početka proizvodnje. Trenutna cene električne enegije u Srbiji je oko četiri evrocenta po kilovatčasu.