Kuća sa solarnim pločama

Kuća sa solarnim pločama koje je napravila grupa teksaških studenata je upravo ono što je potrebno američkim porodicama tokom recesije da bi smanjile i emisiju ugljen-dioksida i račune za struju. Nulta kuća, koju su sagradili studeniti sa Univerziteta Rajs u Hjustonu, za razliku od onih zasonovanih na viskom konceptu solarnih ploča koje “prate” sunce, veoma je pristupačna. “Napravili smo kuću u kojoj može da živi bilo koja porodica i koju sebi može da priušti svaka porodica”, izjavio je za Rojters Rok Sančez, aspolvent sa Rajsa.

Kuća je veličine njujorškog stana i može da se sagradi za oko 100.000 dolara (oko 70.000 evra) , istakao je on. Spolja je obložena metalnom zaštitom koja kuću štiti od uragana, a sa trema visi vinova loza, koja ukućane štiti od jakog teksaškog sunca.
Unutrašnjost kuće opremljena je pristupačnim i interesantnim komadima nameštaja proizvodjača “Ikea” i “Hom dipo”, gde svako može po pristupačnoj ceni da pronadje nešto za sebe.  Solarna energija postaje sve popularnija u vreme kada sa svih strana upozoravaju koliko je važno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Zahvaljujući snažnoj inicijativi vlade, Nemačka je postala najveće tržište solarne energije. SAD u kome je interesovanje za solarnom energijom bilo slabo sve do nedavno, trebalo bi da se izjednači sa Nemačkom tek 2013. godine, dok će Kina na polju solarne energije ostati iza Amerike, predvidja istraživačka kuća “Luks riserč”.  Veća potražnja će stvoriti uslove za bolje poslovanje i kompanija koje se bave izradom solarnih ploča, tako da bi takozvano solarno tržište u SAD mogo da bude utrostručeno do 2010. sa 350 megavati, koliko se sada godišnje proizvede. Za razliku od pojedinih kompanija čiji je cilj ugradjnja najnovije tehnologije sa velikom potencijalom, kuća koju su osmislil studenti izTeksasa pravljena je za prosečnu porodicu – cilj je bio da bude što pristupačnija. Za osvetljavanje kuće upotrebljene su štedljive sijalice, koje za osvetljavanje cele kuće troše manje energije nego dve konvencionalne sijalice.  “Pametni metar” koji je ugradjen u kuću onemogućava ukućane da višak energije upotrebljavaju za druge aparate i kontroliše upotrebu energije za korišćenje interneta.