Semafor na solarnu energiju

Od pre nekoliko dana na raskrsnici magistralnog i regionalnog puta u centu Lipničkog Šora kod Loznice postavljena je moderna saobraćajna signalizacija koja će obezbediti sigurniji prelazak ulice meštanima i učenicima OŠ „Sveti Sava“ koja se nalazi na uglu ove prometne raskrsnice.
Semafor koji je postavljen iz pravca Loznice pre ulaska u raskrsnicu obaveštava vozače da je u blizini pešački prelaz, a vibrirajuće kolovozne trake na vreme upozoravaju vozače da treba smanjiti brzinu.
Ovim je rešen decenijski problem na koji su meštani Lipničkog Šora uporno ukazivali, a postavljeni znakovi koji obaveštavaju da je u blizini školski objekat, iscrtana upozorenja i obaveštenja na asfaltu i obeleženi pešački prelazi, ubuduće će svima olakšati prelazak magistrale Loznica–Šabac.
– Godinama je mesna zajednica pokušavala da ovaj problem reši, pomoć je tražila od lokalnih vlasti, ali države, međutim, niko nije mario na činjenicu da školu u neposrednoj blizine neobezbeđene raskrsnice pohađa oko 500 učenika koji su bili izloženi opasnosti. Sada kada je posao završen, ostaje samo da građani i učenici poštuju propise i koriste pešačke prelaze – kaže Milan Veselinović, predsednik Mesne zajednice.
Poslednjih pet godina i škola se dopisivala sa svim mogućim institucijama i inspekcijama, ukazujući na opasnost koja ugrožava učenike, ali i ostale meštane.
Saobraćaj neće biti zaustavljan, već će svetlosni trepćući signal upozoravati vozače da povedu računa o pešacima. Postavljene su i vibrirajuće kolovozne trake, koje zamenjuju ležećeg policajca, kaže Dobrivoje Đukić, direktor škole u Lipničkom Šoru.