Sanyo razvija prenosivi solarni punjač

Ispražnjene baterije mobilnog telefona ili MP3 plejera kada su najpotrebniji je nešto sa čime se susreo svaki korisnik ovih i sličnih spravica. Kompanija Sanyo Electric rešila je da tome stane na kraj sa novim prenosivim solarnim punjačem

Punjač je deo poznate Sanyove serije proizvoda Eneloop i predstavlja kombinaciju solarnih panela i litijum-jonske baterije, a napaja uređaje putem USB priključka. Punjač bi trebalo da bude kompatibilan sa većinom spravica, uključujući mobilne telefone, muzičke plejere i prenosive konzole za igranje. Predstavnici kompanije su saopštili da će biti dostupne dve verzije punjača, sa jednim ili dva solarna panela. Paneli su deo kućišta, koje se može

postaviti pored prozora ili na bilo kom drugom dobro osvetljenom mestu, i povezano je sa litijum-jonskim baterijama nazvanim „mobilni pojačavač“ (mobile booster), koje se ponašaju kao rezervoar koje paneli dopunjavaju. Mobilni pojačavač je neophodan, jer paneli ne proizvode dovoljno struje da bi napajali spravice.

Potrebno je tri dana da se baterija napuni pomoću jednog solarnog panela, a upola manje vremena ako se koriste dva panela. Ipak, posle samo jednog sata punjenja jednim panelom, baterija može napajati mobilni telefon punih 20 minuta razgovora, a 40 minuta ukoliko se koristi model sa dva solarna panela. Punjenje mobilnog pojačavača brže je sunčanim danima u odnosu na oblačne. Kada je u potpunosti napunjen, pojačavač može isporučivati struju napona 5 V i jačine 500 mA u periodu od dva sata.

Prodaja oba modela počeće 10. avgusta u Japanu po ceni od 9000 jena (94,6 USD) za slabiji model i 14000 (147,2 USD) jena za jači model. Prodaja u ostalim delovima sveta nije najavljena.