Solarni kolektori za zagrevanje vode

ZRENJANIN – Solarni kolektori za zagrevanje vode biće postavljeni do kraja avgusta u Domu učenika srednjih škola “Angelina Kojić Gina” u Zrenjaninu, u okviru projekta vrednog 288.000 evra koji finansira Vlada Slovačke, najavili su iz te ustanove.

Ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furđik kazao je da će postavljanje solarnih kolektora doprineti smanjenju troškova za korišćenje gasa i doprineti očuvanju životne sredine. Zahvaljujući donaciji Slovačke razvojne agencije solarni kolektori biće postavljeni i u zrenjaninskoj Opštoj bolnici “Đorđe Jovanović”, javljaju agencije.

Direktor Doma učenika “Angelina Kojić – Gina”, Goran Petković izrazio je nadu da će postavljanje kolektora ići po planu i da će Dom u septembar ući sa solarnim postrojenjima koja će uštedeti novac i omogućiti bolji rad. Izvršno veće Vojvodine u saradnji sa Slovačkom razvojnom agencijom realizuje projekte za unapređivanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Veći deo sredstava obezbediće Slovačka razvojna agencija, dok će Izvršno veće Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine učestvovati sa 22.600 evra. Projekat će doprineti široj upotrebi novih tehnologija i racionalnijem korišćenju energije, kao i povećavanju udela obnovljivih, ekološki prihvatljivih energetskih izvora u školama, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama u Vojvodini.